28.09.2011 г.

Мушкато

Мушкатото е едно от най-често срещаните саксийни растения в България. То има повече от 400 разновидности, а самото му име идва от това, че където го мушнеш – расте.

Място и пръст:
Въпреки своята издръжливост, мушкатото предпочита слънчеви места, като се развива добре и на полусенчести. А почвата е добре да е глиненохумосна и пропусклива.

Засаждане:
Младите растения се засаждат в саксии, сандъчета и градини. Като между тях е добре да се остави разстояние от 20-тина сантиметра.

Отглеждане:
Цветята се поливат обилно, като не се допуска задържането на вода. А до август е препоръчително да се тори при всяко поливане. Самите цветя цъфтят в периода от април до октомври. За да имате по-хубави цветове е добре да премахвате вече прецъфтелите такива.

Размножаване:
Мушкатото се размножава чрез резници, които се прихващат най-добре през септември или в периода август-март. Отрязаните филизи се оставя за около 3 часа да изсъхне отрязаното.
За септемврийските: Резниците се поставят в богата хумусна почва, примесена с пясък и перлит и така презимуват в умерено топло помещение. В началото на март се присаждат в малки саксии, а по късно и в по-големи.
При присаждането на стари растения е добре да се почистят от страничните клонки.

Някой сортове мушката се размножават и чрез семена, в периода от декември до януари. Като за да се захванат е необходимо да се поддържа температура на почвата от 20оС.

Зазимяване:
Едно от най-важните неща за мушкатата е зазимяването и прибирането на растенията в прохладни помещения с температура около 5оС. Преди прибирането им е добре да скъсите твърде дългите филизи,а увехналите и пожълтели листа се почистват. Прибраните цветя се поливат от време на време.


Няма коментари:

Публикуване на коментар