29.09.2011 г.

ПасифлораПасифлората е увивно растение от рода на лианите. Това предполага засаждането му да се извършва в близост до сводове, арки и огради или да му се осигуряват декоративни форми и опори, около които да се увива.

Място:
Това прекрасно цвете предпочита слънчевите места, като любимото му изложение е южното. Ако му осигурите необходимото слънце, то ще ви радва с цветовете си през целия период на цъфтеж (от май до септември).
Пасифлората предпочита почви с добри дренажни свойства, като през първите години е добре да се пресажда всяка есен в силна хумусна почва, разредена с пясък.

Поливане и торене:
Пасифлората е от растенията, които обичат водата. Затова поливайте обилно и торете всяка седмица, като отвреме навреме пръскате с вода листата на растението.

Зазимяване:
Дали преди зазимяване растението да се подрязва или не, е спорно, но се прилагат и двата метода. Независимо от това, кой метод сте избрали, зимата поставете саксийното растение на светло място с температура около 5оС.
Пасифлората се полива и през зимата, като това става на по-големи периоди от време.

На пролет ( края на март – началото на април ) поставете растението на обичайното му място и отрежете всичките попарени от студа и нежелани части.

Размножаване:
Пасифлората се размножава чрез семена, резници и отводки.
Чрез отводки, цветето се размножава в началото на пролетта.
За резниците е необходимо да се вземат връхни филизи, развили 2-3 листа. Като присаждането се прави в периода от февруари до април. Бъдещите растения се поставят за вкореняване в топъл пясък под стъкло,а след това в саксийки.
Растенията размножени по този начин, започват да цъфтят в следващия сезон.
Семената на пасифлората се засаждат от началото на пролетта и до средата на лятото ( юни ), като е добре да се изтъни дебелата им обвивка. Развитите от семена цветя, започват да цъфтят едва след 5-6 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар