6.10.2011 г.

Бегония

Begoniaceae
Begoniaceae е богат на видове род. Той има повече от 300 едногодишни и многогодишни тревисти и полухрастовидни вида. Това разнообразие, може да се разграничи на три основни вида, свързани с техният начин на отглеждане:


  • Градински видове,
  • Цъфтящи видове за вътрешно озеленяване,
  • Нецъфтящи видове.


За да обхванем малко по-добре нуждите на растението ви, ще разгледаме всеки вид бегония поотделно.


ГРАДИНСКИ БЕГОНИИ

Два от основните видове бегонии са Begonia Semperflorens Link et Otto и Begonia tuberosa hort – клубенисти* бегонии.

Място и почва:

Бегониите изискват слънчево място, но се развиват добре и на полусянка, особено клубенистите. Почвата трябва да бъде наторена и да се поддържа нормална влага.

Развъждане и отглеждане:

Размножават се чрез семена и резници. Семената се сеят през декември в сандъчета или терени в топли оранжерии в смес ок 4 части листовка и 1 част пясък, като посева се извършва разпръснато.
Температурата в парниците трябва да се поддържа около 12 – 18оС, като поливането се извършва по капилярен път чрез потапяне на терените във вода или с помощта на пулверизатор. След покълване растенията се пикират много внимателно на разстояние от 1х1 см.
Когато бегониите развият първите си листа, те се посаждат в 6-7см саксийки. Последните през март се внасят в полутопъл парник, където се доотглеждат и закаляват до момента на тяхното изнасяне на постоянно място.

Освен чрез семена, бегониите се размножават и чрез резници, а клубенистите бегонии - чрез клубените. Размножаването чрез резници при тези видове не се практикува, но когато се наложи, това се прави в началото на февруари, като резниците се вземат от съхранени маточни растения. След вкореняване се засаждат в 6-7см саксии и се отглеждат, като развитите от семена растения.

Изнасянето на постоянно място става през май след предварителното закаляване. Различните сортове се засаждат на различно разстояние от 10х10см, 12х12см, 15х15 и 15х20см.

ЦЪФТЯЩИ БЕГОНИИ ЗА ВЪТРЕШНО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

Бегониите за вътрешно озеленяване са основно полухрастовидните растения, които достигат от 0,5 до 1 и повече метра. Обилно са облистенис с асиметрични, честно нашарени листа.

Място и почва:

Бегониите за вътрешно озеленяване и същите условия за почвата и светлината, като тези на градинските.

Развъждане и отглеждане:

Полухрастовидните бегонии се размножават чрез резници и пясък напролет при температура 18-20оС. За резници се вземат връхни клонки, които след вкореняването се засаждат в 7см саксийки в смес от равни части листовка, торфена пръст, парникова пръст и ½ част пясък. През лятото се поливат обилно, но през зимата поливките биват намалени до умерени, а растенията се държат при температура 12-15оС в светли помещения.

Тези бегонии са много подходящи за вътрешно озеленяване и са ефектни освен с големите си гроздовидни съцветия още и с листната си маса.

НЕЦЪФТЯЩИ ВИДОВЕ БЕГОНИИ

Измежду бегониите, които се отглеждат заради техните листа, най-популярни са тези от рода на B. Rex Putz, която произхожда от Източна Индия. Тя развива късо, наклонено или пълзящо стъбло и големи, асиметрични, красиво изпъстрени в най-различни тонове и комбинации листа, стоящи на не много дълги дръжки. Като цветовете са дребни, на къси дръжки и често остават скрити под листата.

Място, почва, поливане:

Мястото и почвата са същите като при горните видове. Като поставеното в саксията в дома растение, може да бъде наторявано с тор за зелени растения. И двата вида се подхранват веднъж на 2-4 седмици, като с наближаване на есента, подхранването се преустановява.
Преди поливането е хубаво да проверите дали почвата не е влажна – изчакайте ако е такава.

Развъждане и отглеждане:

Размножават се изключително чрез листни, но може и чрез стъблени резници. Листните резници се приготвят по два начина – при първия листната петура** се нарязва на парчета под формата на трапец, като малката основа се намира на разклонението на два централни нерва. Така нарязаните късове се набучват нагъсто в сандъчета или терени в пясък и се поставят при температура 20-22оС.
Трапецовидно нарязване

Нарязване в началото на нервите на петурата
При втория начин листната петура на бегониите не се реже на късове, а в местата, където се разклоняват нервите, се правят напречни нарези. Цялата петура се полага върху влажен пясък във вкореняващото, като се посипва с малко пясък и отгоре. Поддържа се същата температура като в горния случай, а растенията се оросяват и засенчват редовно. Новите бегонии се развиват в нарезите и в основата на направените листни резници. Последните се засаждат в 7-8см саксии в смес от 2 части листна пръст, 1част прегорял оборски тор и пясък. През лятото растенията се прехвърлят на два пъти, като се засенчват. През зимата се държат при температура 15-17оС. При излишна влажност може да се появи загниване.

Както се вижда бегониите не са едни от най-лесните за развъждане растения, но веднъж поставени на подходящото място и дарени с нужните грижи, ще ви радват дълги години.


* Клубени - кореноплодни
** Листна петура – Листът е изграден основно от две части —листна дръжка и една обемиста част, прикрепена на листната дръжка —петура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар