25.10.2011 г.

Адиантум

Adiantum
Адиантумът е от семейството на папратите, като най-често срещаните декоративни видове са Adiantum cuneatum арактерни за вида са двойно перести листенца, разположени на дълги дръжки), A. capillus–veneris (Венерини коси), A. polifilum (от най-едрите видове, достига до около 1м.) , A. raddiantum (с черни дръжки и светлозелени листа).


Място, почва, поливане,торене:

Това растение се развива най-добре на полусянка, като при силно слънце е необходимо да се засенчва. Оптималната пръст, за този вид папрати, е смес от торфена пръст, листовка и малко пеясък.
Адиантумът изисква по-висока влажност, което налага обилно поливане и оросяване на листата, като през летния сезон, може да се тори с течен тор веднъц на 2 седмици.

Зазимяване:

През зимните месеци адиантумът се нуждае от температури в порядъка на 10-16оС, като поливането се намалява, но се внимава да не се допуска пресъхване.

Размножаване:

Растението се размножава чрез спори и деление, което се извършва от февруари до април. Като внимателно трябва да отделите корените на адимантума един от друг, заедно с надземната им част, и да ги засадите в почвата, без да заравяте кореновата шийка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар