29.10.2011 г.

Дигиталис ( Напръстник )

Digitalis purpurea
Най-разпространеният в градинарството вид е Digitalis purpurea, който произхожда от Европа и достига на височина до 1-1.5 метра. На втората година растението дава стъбла, носещи едри, нависнали надолу, камбановидни цветове, събрани в едностранен клас. Обагрени са в бяло, розово, пурпурно червено и други цветове, често с петна във вътрешната част. Цъфти от юни до август.


Място, почва, поливане и торене:

Дигиталисът изисква слънчево местоположение, но се развива добре и на полусянка. Почвата трябва да бъде добре обработена и наторена с органични торове. За наторяването може да се използват течни торове - веднъж на две седмици и торове с бавно освобождаване – веднъж в началото на периода на развитие на новите листа.
Поливането на растението е особено важно през първите две години, докато то се установи. Препоръчително е нормално поливане, като се изчаква почвата да засъхне и тогава се полива. Поливането е по-добре да се извършва един път седмично с повече вода, отколкото по на често и с по-малки количества. При поливането на напръстника, трябва да внимавате за две основни неща - да не преполеете растението и да не изчакате прекалено много със следващото поливане, което води до завехване на листата.

Размножаване:

Дигиталисът се размножава чрез семена, които се сеят през април - май в сандъчета или в студен парник. Пикира се във временни лехи и до есента се засажда на постоянно място.

ТОКСИЧНОСТ:

Дигиталисът е отровно растение. Отровата се съдържа в корените, листата и цветовете, като само едно отхапване може да доведе до сърдечни и други проблеми, а при по-големи дози и до смърт. Изсъхването на растението не премахва токсичността, а потапянето на отрязани стръкове във вода я натравя. Заради тези свойства, растението се използва в медицината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар