15.10.2011 г.

Белис ( Парички )

Bellis
        Белисът е многогодишно растение, което се отглежда като двугодишно, поради загиването на голяма част от растенията и влошаването на цъфтежа през третата година.
Това е красиво, ранно и обилно цъфтящо растение, достигащо до 10-15см височина. Цъфтежът започва веднага със стопяването на снега, но с настъпването на горещините той се влошава, затова растението може да бъде подновено през май с летни цветя.

Почва и място:

Белисът изисква слънчеви места и богати рохкави почви. Често се използва за бордюрно растение. Като е възможно да се сее в тревни площи, а семената му да се засаждат заедно със семената на тревите.

Поливане:

Това растение са полива умерено, като се внимава почвата да не е постоянно влажна. Като поливанията може да са по-чести след първоначалното засаждане на постоянно място.

Размножаване:

Размножава се чрез семена, които се сеят през юли, в открити лехи, пикира се във временни лехи и през октомври се засажда на постоянно място. При по ранно засаждане растенията започват да цъфтят още през есента, което се отразява негативно на пролетния цъфтеж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар