15.11.2011 г.

Агаве ( Столетник )

Agave Americana
Агаветата произхождат от Южна Америка и образуват розета от големи, удължени, месести и кожени листа, завършващи на върха с бодил. Цъфтят много рядко – на 40-60 години, откъдето идва и българското наименование – Столетник.


В културата е застъпено най-много видът Agave Americana. Той има зелени, удължено ланцетни, дълги 1-1.75м и широки 20см със сивозелен восъчен налеп листа. По периферията има бодли, като връхните достигат до 3см дължина. Цъфти на 30-60 години с големи съцветия, на 5-8м високи цветоносни стъбла. Дава много издънки. След прецъфтяването растението умира.

Почва, място, поливане, торене, зазимяване:

Агавето е пустинно растение, което и определя изискванията му към почвата, поливането и мястото. Затова то трябва да бъде поставено на слънчево място и да получава много светлина.
Агавето вирее добре на бедни и богати почви. Единствено глинестите почви създават проблеми на Столетника, затова е добре да ги размесите с пемза, дребен чакъл или пясък.
Поливането на растението трябва да е умерено до минимално – веднъж на 10-15дни, в зависимост от температурата. Като през зимата се полива още по-рядко (веднъж на месец или повече) с оскъдни количества вода. Държи се в сухи и прохладни помещения с температура не по-ниска от 4оС. Водата с която поливате растението, е добре да е престояла, студената вода може да стресира и навреди на растението.
Повечето растения от рода на Агавето, не изискват торене. Торенето може да се извършва с цел предсрочен цъфтеж.

Размножаване:

Това красиво растение се размножава чрез издънки и семена, като заради еднократното си цъфтене (веднъж на 30-60години), се предпочита развъждането чрез издънки. Те се образуват ежегодно в значително количество отстрани на растението. Младите Агавета се отделят внимателно и се засаждат по възможност в малък съд в смес от лека чимова пръст и съвсем малко листовка, като се устройва добър дренаж.
При засаждането внимавайте короната на растението да е над линията на пръстта, за да се предотвратят загнивания и заболявания. В следващите 2-4 седмици новото растение се полива всеки ден или през ден, като това е единствения период на интензивно поливане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар