4.11.2011 г.

Миозотис (Незабравка)

Myosotis
В декоративното градинарство са застъпени в култура няколко вида и градински форми от този род. От тези, които се отглеждат като двугодишни, значение има обикновената незабравка, Myosotis silvatica Hoffm., която произхожда от Сибир и Европа, но най-вече нейната градинска форма Myosotis silvatica var. alpestris hort., известна под наименованието алпийска незабравка.


Алпийската незабравка се отличава с нисък и компактен растеж и обилно цъфтене. Цветовете са малки, небесносини, събрани по много в разклонено съцветие. Има сортове, отличаващи се по ръст: ниски – до 10см и високи 15-20см.

Място, поливане, торене:

Незабравката изисква слънчево местоположение и добре обработени почви. Растението се развива добре и на полусянка. Като е хубаво да получава поне по няколко часа светлина на ден.
Миозотиса предпочита влагата и затова е добре да се полива поне по веднъж седмично, като през топлите периоди 2-3 пъти седмично, в зависимост от изсъхването на почвата.
Незабравката или алпийската незабравка е се тори основно през летните месеци, като се използва течен тор – веднъж на 10-15дни или тор със забавено отделяне (гранулиран) – на по-голям период от време.

Размножаване:

Размножава се чрез семена, които се сеят в открити лехи през юли. Пикира се във временни лехи и през октомври се засажда на постоянно място.

Незабравката се използва като пролетно цвете, като може да се засажда и в саксии, за цъфтеж през зимата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар