6.11.2011 г.

Виола ( Теменужка, Теменуга, Виолетка )


Viola
Виола е голям на видове род произхождащ от Европа, но в декоративното градинарство са застъпени няколко вида, които се отглеждат като двугодишни и по-рядко като едногодишни растения.


Виолата представлява ниско растение – 15-20см високо. Листата са продълговати, тъпо назъбени. Цветовете на теменугата достигат 5-6см в диаметър, а при Viola tricolor maxima hort. - 10-12см с различни окраски. Като виолетката цъфти най-обилно през пролетта, в периода март-април, като с настъпването на горещините, цъфтенето намалява.

Място, почва, поливане и торене:

Теменужката изисква слънчево място, но не много тежки, пропускливи и добре наторени почви.
Растението се полива веднъж на 5-7 дни. Като през топлите летни месеци е добре да поливате теменугата с лейка с приставка за разпръскване на водата ( като душ ).
Виолата се тори в периода на развитие и цъфтеж – веднъж месечно, с комбиниран тор.

Размножаване:

Виолата се размножава чрез семена, които се сеят в открити полусенчести лехи на разстояние 10-15см, а през септември-октомври се засажда на постоянно място. При по ранен посев, растението започва да цъфти през есента, което се отразява силно негативно върху пролетния цъфтеж. Това ранно засаждане може да се използва за форсиране на цъфтежа, като цветята се засаждат в студени парници. Растенията развъждани по този начин, започват да цъфтят през декември-януари.

Някой видове виола, като горската теменуга (Viola odorata L. ), освен чрез семена, може да се размножава и чрез резници и делене. Като деленето и вземането на резници се прави след периода на цъфтежа.

Градинската теменуга се използва за засаждане в лехи и фигури, в алпинеуми и в саксии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар