1.12.2011 г.

Скабиоза

SCABIOSA
Този род е богат на едногодишни и многогодишни видове. Стъблото на цветето е тънко, изпъстрено, леко окосмено. Достига височина до 90см. Долните листа са широки. Едро нарязани, а горните – перести, с линейно ланцетни краища. Цветовете са полусверични на дълги дръжки.

Цветето започва да цъфти през юни, като цъфтежа продължава до настъпването на студовете, а цветовете на растението са пурпурни, лилави, бели и др.

Място и почва:

Скабиозата не е взискателна към почвата, но се развива добре и цъфти обилно само на слънчеви места.

Поливане и торене:

Скабиозата се полива веднъж седмично, като в много сухи и топли периоди, може да се полива и два пъти седмично. Ако растението е на открито - не поливайте в седмици в които е валяло и растението е получило необходимата му вода.

В началото на есента нанесете слой от органичен компост около Скабиозата, за да подобрите алкалността и хранителните качества на почвата. През останалото време може да торите с комбинирани торове или торове за цъфтящи растения, като внимавате с изискванията на избрания тор.

Размножаване:

Скабиозата се размножава чрез семена, които се сеят през април – в студен парник, а през май растенията се изнасят на открито и се засаждат на разстояние 30-40см.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар