8.12.2011 г.

Иглолистно дърво (Елха) в саксия

Все повече хора се замислят върху това да използват като коледно дърво елха (ела, смърч, борче ...) в саксия, отрязана или изкуствена. В този блог Ви препоръчваме иглолистно дърво в саксия, но при избора и отглеждането му трябва да се съобразите с няколко неща.


Нито едно от изискванията, които ще Ви споменем по-долу не е задължително, но ще спомогне за по-доброто развитие на вашето коледно растение, затова нека да започнем:
 • Изберете растение, което идва ( или направо го купете ) от разсадник близо до вашия дом, за да спомогнете за по-лесната му климатизация.
 • Поставете растението на хладно място, далеч от източникът на топлина, в студена стая или на терасата.
 • Колкото по-късно внесете растението в дома си, толкова по-добре ще се чувства то. Веднъж внесено, гледайте да не го задържате вътре повече от дванадесетина дни и ако забележите, че започва да вехне или залинява, го изнесете отново на открито. ( Да го внесете и украсите една седмица преди Коледните празници е идеалното време за дървото. )

След коледните празници е добре да изнесете и засадите дървото на отрито в някой парк, градина или гора. Но ако все пак искате да го задържите за още няколко години е нужно да се съобразите със следните неща:
 • Иглолистните дървета са растения, които в природата израстват на височина и имат нужда от пространство, затова е добре да се отглеждат в по-големи саксии или контейнери с дълбочина поне 40 сантиметра.
 • Саксиите/контейнерите е добре да са светли, с отвори на дъното, като мястото на което ще ги поставите, трябва да не позволява нагряването им от слънчевите лъчи.
 • Поливайте растението веднъж на 1-2 седмици.
 • Иглолистните растения не изискват торене, но тъй като ще се отглеждат в саксия, е добре да се слага малко балансирана или естествена тор веднъж годишно. Като торта се разпръсква на разстояние от стеблото и се внася в земята чрез поливането.

Елхата може да бъде подрязвана и оформяна по вкуса на всеки един стопанин, но не прекалявайте, за да не залинее.
Въпреки всичките грижи, които полагате за иглолистните дървета, те предпочитат да са на открито и да пускат корените си дълбоко в горската почва, затова е добре да ги засадите навън, поне след 3-4 години или по-рано.


История на коледното дърво

Историята на Коледната елха е дълга и оспорвана, минаваща през много легенди, истории и спорове.
Дървото, като неизменен символ по време на зимните празници присъства в човешката история от хиляди години.
В древен Египет са украсявали дома с палмови клонки през най-краткия ден от годината..
По време на Коледните празници скандинавците са декорирали къщите и плевните си с вечно зелени растения. Викингите вярвали, че именно тези растения са обещание за завръщането на пролетта след студената зима.
Римляните пък украсявали дръвчета със свещи и дребни предмети по време на тържествата в чест на бог Сатурн.
Келтите обличали дъбови клонки с плодове в чест на боговете на жътвата.
Една от най-древните легенди е свързана с бенедиктинския монах Св. Бонифаций. Проповядвайки християнството, той използвал елхово дърво и неговата триъгълна форма като аналогия на Светата Троица. Всеки един от ъглите представлявал Отца, Сина и Светия Дух. Заради езическата почит към елата обаче мнозина започнали да я отричат като Божие дърво.
Първите писмени доказателства за Коледната елха, достигнали до нас, датират от 1521 година. В Германия, принцеса Де Меклембург показва на местните куртизантки украсена елха. По късно след женитбата си с Орлеанския дук, принцесата занася елхата в Париж.
През 17 век в Германия се появяват Коледни базари, където се предлагат подаръци, храни и дребни украшения, които да се поставят върху елхите. От тук идва традицията да се използват дребни сладки в различни форми за украсата на дървото. В своите бележки от Страстбург през 1601 година, един изследовател описва как местните украсяват елхите си с вафли, захарни пръчици и хартиени цветя в най-различни цветове.

Във Великобритания традицията е популяризирана от Принц Алберт (съпруг на кралица Виктория), който през 1841г. украсява първото дърво в английския двор в замъка Уиндзор с бонбони, плодове, свещи и джинджифилов хляб.
По време на Американската революция, Хесенските наемни войници, които са били на английска служба в Северна Америка, запознават американската цивилизация с обичая на Коледните празници да се украсява дърво.

През 19 век настъпва истинска революция в украсата на Коледната елха. Започват да се произвеждат стъклени топки с разнообразни цветове и хартиени гирлянди. Родителите започват да оставят под елхата подаръци, с които да зарадват децата си на празника. Коледната елха се превръща в символ на просперитета в обществото — колкото по- украсено е дръвчето, толкова по-богати са притежателите му.
Постепенно с навлизането на електричеството и модерното общество, започват да се произвеждат и коледните лампички и изкуствените елхи.


Обичаят на коледната елха по света

 • За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означавал вечна вяра в Христос.
 • В Швеция елхата се украсява от бащата. Никой друг няма правото да я вижда до раздаването на подаръците.
 • Вместо елха, виетнамците украсяват клоните на прасковата.
 • В страните от Латинска Америка, коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.
 • В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали поставянето на коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. 
 • В СССР  през 1920-та елхата е забранена като религиозна традиция, а през  1936 година е разрешена отново, но не като коледна, а като новогодишна традиция.
 • Въпреки че повечето японци не са християни, коледното дръвче е популярно вече и сред тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар