11.03.2012 г.

Карамфил

Dianthus
Карамфилът е цъфтящо през май-юни цвете, характерно с многообразието си от видове и сортове с кичести, полукичести и прости, най-често ароматни цветове с най-различни окраски.


Стъблата на това растение са леко полегнали и образуват рехави туфи, които достигат на височина от 10-20см (при някой видове могат да достигнат и до 50-60см). Цветовете са розови, бели, пурпурни и други, прости или кичести с нарязани по края венчелистчета.

Място, почва, поливане

Карамфилът изисква слънчево местоположение и умерено тежки, пропускливи, добре обработени почви. (Ако засявате карамфила в градина, е добре да изберете слънчево място, на което не се задържа вода.)
Растението се полива веднъж седмично, като ако почвата изсъхва прекалено много, може да се полива и по-често, но трябва да се внимава да не се преполее. При преполиване растението започва да жълтее и загнива.


Торене:

Цветето се тори веднъж на 6-8 седмици с комбинирани торове или тор за цъфтящи растения.

Разсаждане:

Карамфилът се размножава чрез семена и отводки. Семената се сеят напролет в открити лехи, но може да се сее и през есента. Разсадът се пикира в лехи, след което се засажда на постоянно място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар