11.09.2012 г.

Авокадо

Avocado

Авокадото е растение произхождащо от Централна Америка, което е донесено в Европа от испанците през 17-ти век. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл (език от уто-ацтекското езиково семейство), което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган.


Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15 - 20м. Плодът обикновено тежи около 150-250 г, но има и сортове с по-едри плодове (до 1 кг), а също и миниатюрни разновидности. Цветът е зелен или кафяво-зелен. Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото.


Почва и място.

Растението не е придирчиво към почвата. Освното условие е при засаждането да се направи добър дренаж в саксията или да има по-пропусклива почва, защото растението не понася добре застояването на водата.

Мястото трябва да е топло и слънчево, и да не е в местност със силен вятър, защото растението е лесно наранимо. Авокадото расте и на сянка, но със забавени темпове и дава по-малко плодове. Не понася добре и високото съдържание на сол, затова и не се препоръчва, за крайбрежно засаждане.

Минималните температурни изисквания за растението са около 4C, като някой сортове (като мексиканското авокадо) могат да издържат и на по-студени условия

При засаждане на растението, подсигурете голяма саксия или разстояние между две фиданки не по-малко от 7-8метра.

Поливане, торене и зазимяване

Растението се полива 1-4 пъти седмично, като се внимава да не се прекали с водата. ако върховете на листата започнат да покафеняват – зачестете поливането, и намалете поливането, ако са започнали да пожълтяват.

През зимата осигурете слънчево място с температура не по-ниска от 6-10C.

Торенето на млади и/или скоро пресадени растения е нежелателно. Затова се започва да се тори едва около година след присаждането на растението. Като за целта се използват комбинирани торове или специализирани торове за цитрусови плодове. Не прекалявайте с торовете и торете 1-2 пъти в годината.Развъждане от семка

Авокадото е топлолюбиво растение и развъждането му изисква по-високи температури, но веднъж развило се, растението може да се отглежда спокойно в дома. Поради изискването му към топлината, е добре да започнете засаждането в топлите месеци на годината (след края на март ). Ако започнете в по студено време, трябва да осигурите на бъдещото дръвче една постоянна топла температура, за да се развие.

Засаждането на авокадото от семка се състои в няколко основни стъпки.
  1. Внимателно разрежете плода и извадете семката от него.
  2. Измийте семката и премахнете остатъците от плода по нея, като внимавате да не обелите кафявата обвивка.
  3. *Вземете семето и му забодете, някъде около средата, три клечки на дълбочина около 5мм. След това семката се поставя с широката част в чаша (или друг тесен съд) с вода. Като се застопорява с клечките за ръба на съда. Широкият край на авокадото трябва да е винаги потопен във водата. Поставете съда на светло и топло място с постоянна температура ( може да поставите чашата до прозорец, за да се получи „парников ефект“ ).
  4. Допълвайте водата редовно и я сменяйте изцяло на 1-3 дни. Смяната се прави с цел, да се предотврати развитието на бактерии, гъбички и др. във водата, които могат да спрат развитието на растението.
  5. След 2-3 седмици, кафявата обвивка леко е засъхнала и леко се е напукала. В следващите 3-4 седмици, започва и постепенното напукване на семката от която излиза първо коренче ( до 6-7-та седмица) от потопения във водата широк край, а след това и първите листа, от тънкия край.
  6. Появата на листата означава, че авокадото е готово за засаждане в саксия. Вземете една средна саксия ( 20-25см.) и внимателно засадете дървото в нея, като се стараете кореновата система и листата да останат непокътнати.
  7. Растението се полива 1 до 4 пъти седмично, в зависимост от температурата и скоростта с която изсъхва почвата. Наблюдавайте дръвчето, ако върховете на листата започнат да покафеняват – зачестете поливането, и намалете поливането, ако са започнали да пожълтяват.
  8. След 3-4 месеца, растението може да бъде посадено отвън (ако климатът го позволява) или присадено в голяма саксия.

*Стъпките със поставянето на семето във вода могат да се прескочат и то да се засади директно в саксия (20-25см.), като острата ½ от него, остане над почвата. Поливайте през ден и внимавайте почвата да не пресъхва или да се разкалва. Не всички семена поникват, затова може да заложите няколко в малки саксийки и като поникнат листата, да ги присадите.

И сега една бърза рецепта за пикантно Гуакамоле:

2 добре узрели плода авокадо
Сока от 1 лимон/лайм
1 малка глава червен лук или половин голяма
1 домат
1 скилидка чесън
табаско (или друг лют сос, ситно смлени люти чушки и т.н., експериментирайте )
сол
зелен кориандър (по желание)

Най-лесно е да сложите всичките продукти (обелените авокадо, дом, чесън и лук) в блендер и да го завъртите няколко пъти.
Другият вариант е да се издълбае с лъжица разполовеното авокадо и да се намачка с преса за картофи (с вилица също става). След това се добавя сока от изстискания лимон, за да не потъмнее авокадото. Лука и домата се нарязват наситно и се добавят заедно с намачканата сликидка чесън. Подправяте със сол, люто и кориандър по ваш вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар