23.02.2013 г.

Как да декорираме входа на къщата или градината.

Живеете ли в къща или поне имате ли вила някъде, където да си почивате, независимо дали е на село или в някое китно курортче. Ако имате къща, то със сигурност имате и двор. В тази статия ще обърнем внимание най-вече на пространствата които се явяват преход между двора или градината с къщата или улицата. Това може да бъде входната врата или градинска порта.

Същественото в случая е, че повечето хора хвърлят усилията си да разкрасяват самата градина, като забравят точно тези преходни пространства и така границата става някак по ярка и очебийна, а нашето желание е прехода да бъде по-мек и някак си по-неусетен. А в украсяването на вратата или портата имаме голямо предимство – налице е богатството на природата, което ще ни помогне да допринесем до един по-красив цялостен вид на нашата къща.
Както може би сте забелязали, повечето къщи нямат оформен вход с растителност към градината си. А би било по-впечатляващо към красивата градина да преминем през един добре оформен преход изпълнен с растителност и други подходящи елементи, които да придадат уникалност на вашият двор.
Най-елементарното и бързо решение е просто да окачим на вратата едни зелено-цветен венец, като добавка може да прибавим като обзавеждане окачени саксии с цветя, които да прибавят повече цвят към декора.
Друг вариант е да използвате пълзящи растения, които ще покрият зида и фасадата около вратата, така ще прибавите повече зеленина към вашето преходно пространство между къщата и градината. Още по-впечатляващо би било да аранжирате зелен тунел по пътеката между къщата и градината.
А като роля на стражи, от двете страни на вратата може да поставите в саксии вечнозелени храсти.
Друго добро решение са така наречените влечащи (катерливи) рози. С дългогодишният си растеж и невероятни цветове, те са вашето решение с което да оформите пространството около вратата към градината ви. Техничната част е да закрепите розите към стената, като може да използвате специални конструкции от дърво или арки и козирки, на които да се закрепят клоните на розата.
Hedera
Други подходящи видове растения за украса на входа са катерливия храст текома (Tecoma radicans), декоративния повет (Clematis), дивата лоза (Partenocissus), глицинията и вечнозеленият бръшлян (Hedera) .
Каквото и да решите да поставите в преходното пространство между къщата и градината, то ще бъде винаги по-добре отколкото това пространство да бъде празно. А и вечнозелените растения на прага на вашият дом предпазват както от прашно, така и от звуково замърсяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар