21.02.2013 г.

Бръшлян (Hedera)

Hedera

Основният представител на това семейство растения в България е H. Helix L. Това е вечнозелен пълзящ храст, произхождащ от средиземноморската област, като тук се среща главно в Родопите и Странджа.

Листата са два вида – тези, които се намират по клонки, носещи съцветията, са елипсовидни или обратно яйцевидни, заострени, а тези по вегетативните клонки са 3-5 делни. Като отдолу, листата са по-светли.


Цъфтят само много възрастните растения със зеленикави, дребни, събрани в сенници цветове по върховете на клонките, които се появяват късно през лятото. Плодовете са дребни и черни.


Развъждане


Растението се размножава чрез семена, резници, отводки и присаждане. Семената се сят напролет в сандъчета. При размножаването чрез резници последните се приготвят през юли или август и се поставят за вкореняване в парници. Разсаждането чрез отводки става по всяко време у е един от най-леките начини за размножаване на бръшляна.


Място, почва, поливане, торене


Бръшлянът предпочита сенчести и влажни места в близост до зидове, стени и огради. При засаждането в саксии се избират средни до големи саксии и около тях е добре да се създадат условия за увиване. Въпреки че растението се развива и като храст.


Растението предпочита сухи или горски почви, като при поливане трябва да се внимава да не се преполее. Полива се когато почвата изсъхне. Бръшлянът е издръжливо растение и може да изкарва дълги периоди без вода.


Тори се веднъж месечно в периода на растеж, после торенето се преустановява.


Това е едно красиво увивно растение, което вирее най-добре, както в градините и дворовете, така и по оградите и зидовете на вашата градина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар