8.03.2013 г.

Как да запазим отрязаните цветя и букети за по-дълго време.

На всеки му се е случвало да подарява или да му бъдат подарени отрязани цветя. Въпреки че трайността на цветята зависи от самото цвете ( за нарцисите е добра да са в отделна ваза от другите цветя ) , съществуват и няколко полезни действия, които могат да удължат живота му.


Отрязване

Ако мислите да подарявате цвете от вашата градина, най-добре е то да бъде отрязано рано сутринта или вечерта.

Запазване на закупени или получени отрязани цветя.

Има няколко лесни стъпки, които ще помогнат за това, подарените цветя да красят вашия дом по-дълго време.
  • Не слагайте цветята в много студена вода, най-добре е ако имате леко престояла вода за поливане.
  • На няколко дни подрязвайте дръжките, за да позволите на растението да поема по-добре от водата в която е поставено. Самото рязане е добре да се извършва под водата, за да се намали достъпа на кислород, което намалява и гниенето на стъблото.
  • Сменяйте водата на цветята на 2 – 3 дни. Не я доливайте. Доливането позволява на бактериите да се развиват и да унищожават вашите букети.
  • Премахвайте вече увехналите и засъхнали цветя от букета. Те подпомагат за по-бързо стареене и изсъхване на останалите цветя.
  • Не поставяйте цветята на директна слънчева светлина или близо до източници на топлина.
  • Може да добавите и препарат за унищожаване на бактерии. За да запазите по дълго цветята. Ако не намерите такъв, може да стриете и да сложите малко аспирин във водата, при всяка нейна смяна. Това допринася за намаляването на бактериите и забавяне на гниенето. Друг вариант е да се сложи малко препарат против устна плака ( около 10 милилитра на литър ), но според мен аспирина си остава едно от най-безопасните средства.

Тези кратки съвети не могат да направят цветята ви вечни, но ще удължат живота им и времето през което да им се радвате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар