20.03.2013 г.

Дива лоза ( партеноцисус )

parthenocissus
Дивата лоза е представител на род виещи се растения произхождащи от Азия и Америка. Листата са прости или сложни и през есента добиват медночервена окраска. Цветовете са незначителни, а плодовете са кръгли, тъмно сини със сив налеп гроздчета, които не са ядливи.


Размножаване

Размножаването става основно на пролет, чрез семена и резници. Като семената се сеят в сандъчета, а резниците се вкореняват в лехи.

Отглеждане и място

Дивата лоза е растение, което е невзискателно към почвата и влагата. Понася и засаждане на по-сенчести места. Обикновено се засажда до огради и стени, по които да може да се катери и расте. В близост до беседки или изкуствени решетки, за да се създават зелени стени в дворовете и до къщите, към които се прихвашат сами или биват привързани.

Лозата се подрязва всяка годна, рано в началото на растежния период. Като основната цел на подрязването е да се оформи растението или да се прочисти от изсъхналите (замръзналите) през зимата клонки.

Полива се по-рядко (повечето видове могат да издържат от няколко седмици до месец, без вода), бавно и с повече вода, което цели да се развие по-дълбока коренова система. При дълги, студени и сухи зими, може да се наложат 1-2 поливания за сезона.

Растението може да се тори с комбинирани торове в началото на растежния период, за да се развие по-добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар