25.11.2013 г.

Накратко за най-красивите градини в света


След дълга пауза реших да публикувам нещо ново. Това е едно много кратко описание и история на някой от най-красивите градини в света. Първо се почудих, дали да не ги опиша по-подробно, но красотата на растенията е нещо, което може да се оцени напълно, само като бъде видяно.


Версай

Версайските градини и дворци са едни от най-красивите в света. Те се намират на 21км югозападно от Париж в станалият през 17-18 век, основна резиденция на френските крале – Версай.

Кралската ботаническа градина в Кю

Градината се намира на 36км от Лондон и е разположена на 326 акра. В нея се намират над 30 000 живи вида растения от 10 климатични зони.
В създадената през 1759г. Градина се намира и библиотека със 750 000 тома литература и около 175 000 рисунки и илюстрации на цветя.

Градините на Бучард

Градините са създадени в първото десетилетие на 20 век в изразходваните варовикови мини на Бучард. Намират се на остров Ванкувър – провинция Британска Колумбия в Западна Канада. В тях има невероятно изобилие от растения ( над 300 000 луковици ) , част от които са оформени като птици.

Градината на господаря на мрежите (The Master-of-Nets Garden)

Градината е разположена на 5400 кв.м. и е разделена на две секции – източна и западна. В източната част е разположена жилищната зона, няколко кули и господарската зала. В западната част се намира изкуствено езеро (334кв.м.) с наредени около него сгради.
В създадената през 1140г. Забележителност може да усетите връзката между природа и минало.


Ботаническата градина в Балчик

Може и да не е сред най-красивите градини в целия свят, но е едно невероятно красиво място на неголямо разстояние.
Градината е създадена през 1955г. на територията на „Двореца“ на румънската кралица Мария ( изграден през 1924г.). Тя заема 194дка. алеи и градини, като в нея могат да се видят над 3 000 вида растение, разположени на брега на Черно море.

Няма коментари:

Публикуване на коментар